Binnen dit project zoeken we naar een eiwitrijke burger op basis van oesterzwammen. Door de steeltjes van oesterzwammen te laten ‘groeien’ met gebroken rode bonen ontstaat zo de oesterzwamburger vol eiwitten!

Meer dan 250 leerlingen worden ingeschakeld om de burger te proeven en te beoordelen. Hun feedback wordt gebruikt om de burger nòg beter te maken én ze maken kennis met de eiwitshift.

Met steun van de Vlaamse Overheid

Dit project draagt bij aan de doelstelling ‘meer productdiversiteit’ uit de Vlaamse eiwitstrategie.

Partners

Departement Landbouw en Visserij logo
Casibeans logo
Hogeschool Vives logo
Inagro logo
Rikolto logo
Kopje Zwam logo
De Republiek logo
Stad Brugge logo
Zwamburger

UPDATES

UPDATES

20 april 2023

Proeflabo’s

De oproep werd gelanceerd richting Brugse scholen. Het is het startschot van het educatief traject waarbij we 250 studenten via proeflabo’s en een educatieve maaltijd lab’s laten kennismaken met alternatieve eiwitbronnen! Hier vind je de oproep

13 maart 2023

Productontwikkeling

Onversneden oesterzwamcilinder vol eiwitten
Tweede versie oesterzwamburger vol eiwitten

Vanuit de verschillende experimentele testen werd o.a. eerst een tempeh gemaakt van rode boon vooraleer deze toe te voegen aan de oesterzwam-steeltjes. Met deze methode groeit de burger mooi door met een goed resultaat als gevolg. Het product wordt verder ontwikkeld volgens deze methode.

Eiwitten: na de verschillende analyse’s concluderen we dat de oesterzwamburger vol eiwitten momenteel tussen de 20%-25% eiwitten bevat.

22 november 2022

Productontwikkeling

oesterzwamburger vol eiwitten

Er werd een reeks van drie experimenten uitgevoerd. De eerste test had direct een positief resultaat. De onderzoeksgroep beslist om nog verschillende experimentele testen op te zetten vooraleer het definitieve product te analyseren. Wel worden de basisproducten reeds geanalyseerd. Er wordt ook verder onderzoek gedaan naar de randvoorwaarden voor een optimale groei.

14 november 2023

Proeflabo’s

Een persmoment wordt vervolgd door het eerste proeflabo van de oesterzwamburger vol eiwitten. Een eerste helft studenten komen naar het Grand Café van De Republiek om de burger te proeven en te beoordelen. In samenwerking met Stad Brugge, Rikolto en Brugs Food Lab nemen de partners zorgvuldig feedback mee om de burger nòg lekkerder te maken.

Bedankt aan scholen: Spermalie, Sint-Jozef Humaniora, Technisch Instituur Heilige Familie (Maricolen), en cateraar Compass Group!

21 november 2023

Proeflabo’s

Product onderzoek

Het tweede proeflabo van het project word onthaalt met nog meer studenten. Opnieuw scharen de partners zich tesamen om om de studenten te bevragen.

Na deze proeflabo’s evalueert het Brugs Food Lab de feedback en schakelen we terug naar de werktafel met een rugzak vol nieuwe informatie.

Bedankt aan scholen: De Geluksvogel, Ter Groene Poorte en SASK.

6 februari 2024

Communicatie

Easy Peasy: resultaten voor lokale peulvruchtketens

Het oesterzwam consortium trekt naar Gent! In de campus van Arteveldehogeschool, Kantienberg worden vijf eiwit-projecten uit de doeken gedaan in een groots slotevent. Hoe zetten we met ons project, en de vier andere projecten, in op de toekomst van onze voeding?

De namiddag dient om internationale sprekers het woord te geven over de uitdagingen waar we voor staan.

Kom meer te weten over het event en schrijf je hier in!

Media